A continuación, publicamos la programación del Museo organizada a propósito de la celebración -por tercer año consecutivo- del "altar de muertos" mexicano.
Las siguientes actividades, que se llevarán a cabo entre el 31 de octubre y el 8 de noviembre de 2009, han sido organizadas por el Museo, el Consulado General de México en Barcelona y por la Tienda del Precolombino:
- Un "Altar de Morts" dedicat a Beba Pecanins.
Els altars mexicans representen, la majoria de vegades, una disbauxa de creativitat. Es preparen amb afectuosa cura, amb flors i espelmes, encens, calaveres de sucre, amb els aliments preferits del difunt i els objectes que evoquen la seva presència.
Un camí des flors de cempa·suchil guia els convidats fins a la taula del banquet, instal·lada a l’habitació principal de la casa. Moltes vegades el banquet es perllonga en el cementiri, sobre la tomba mateixa del difunt, decorada amb delicadesa durant la vigília. Hi ha música en viu. Es beu i es menja amb fruïció. És un festeig més. El difunt tornarà a estar entre els seus per un dia. Un dia feliç. Gaudirà de la festa. Menjarà i riurà amb els seus. Fins l’any vinent. Per sempre.
Aquest any, l’Altar de Morts el realitzarà l’artista Marisa Pecanins i es podrá visitar gratuïtament de l’1 al 8 de novembre de 2009
-Cicle de conferències sobre la concepció de la mort en les cultures mesoamericanes
-Dissabte 31 d’octubre 2009, 18h
Els “Altars de Morts”
S’explicarà la història dels costums del Día de Muertos a Mèxic actual, alhora que també es farà esment dels orígens de la festa, i dels seus protagonistes
ISABEL BARGALLÓ (Centre d’Estudis Precolombins -CEP-)
-Dimarts 3 de novembre 2009, 19 h.
Costums funeràris entre els maies i els asteques
Es presentarà un estudi de les fonts antigues de Mesoamèrica que en parlin, principalemnt des dels Cronistes. I será a traves d’ells que coneixerem quins eren els principals rituals funeraris
MONSERRAT BARGALLÓ (CEP)
-Dijous 5 de novembre 2009. 19h.
La calavera en el món mesoamericà
S’explicarà com aquest símbol, és present a moltes de les cultures que formen el passat mesoamericà, comentant els principals exemples que l‘arquelologia ens ha proporcionat, en arquitectura, escultura i ceràmica. (ceràmica principalment)
VICTORIA SOLANILLA (UAB/CEP)
Informació (+ 34) 93 310 45 16
Museu Barbier-Mueller d’Art precolombí
Palau Nadal
Montcada, 12
08003
Barcelona